آموزش نصب و کانفیگ Jenkins در CentOS

Jenkins یک ابزار CI به صورت متن باز است که در توسعه نرم افزار ها به انجام فرآیند های تکراری به صورت خودکار کمک می کند و می تواند برای توسعه دهندگان بسیار کاربردی باشد. وظایفی مثل ساخت نرم افزار، آزمایش و … را به صورت خودکار به کمک توسط Jenkins انجام می شوند. در این مطلب از پرداز آی تی نیز قصد داریم با آموزش نصب و کانفیگ Jenkins در CentOS ابتدا نحوه نصب Jenkins روی سیستم عامل های CentOS 8 و CentOS 7 را آموزش و سپس نحوه کانفیگ راه اندازی آن را به صورت مرحله به مرحله توضیح دهیم پس در ادامه همراه ما باشید.
نصب Java
نیاز است تا پیش از نصب Jenkins، جاوا را بر روی سیستم یا سرور خود نصب کنید. البته در این آموزش نصب OpenJDK را با یک دستور انجام می دهیم.
yum -y install java-1.8.0-openjdk wget
اما پیشنهاد می کنیم مراحل کامل نصب Java روی CentOS را با استفاده از لینک آموزش های زیر متناسب با نسخه سیستم عامل خود انجام دهید.
اضافه کردن مخزن Jenkins
بسته نصبی Jenkins در مخازن پیش فرض سیستم عامل سنتوس وجود ندارد به همین دلیل برای نصب این برنامه روی سیستم خود باید از مخزن رسمی Jenkin’s استفاده کنیم و این مخزن را به مخازن سیستم اضافه کنیم.
برای این منظور ابتدا باید کلید Jenkins جهت اضافه کردن مخزن را در سیستم اضافه کنیم.
rpm --import https://pkg.jenkins.io/redhat-stable/jenkins.io.key
حال با دستورات زیر مخزن اصلی را به سیستم یا سرور خود اضافه می کنیم.
cd /etc/yum.repos.d/ curl -O https://pkg.jenkins.io/redhat-stable/jenkins.repo
آموزش نصب و کانفیگ Jenkins در CentOS
حال که مراحل قبلی را به طور کامل انجام دادیم می توانیم به سراغ نصب Jenkins بر روی سنتوس برویم.
yum -y install jenkins
با دستور فوق برنامه را نصب کردیم و با دستور زیر آن را راه اندازی می کنیم.
systemctl start jenkins
در نهایت نیز با دستور زیر سرویس راه اندازی خودکار Jenkins پس از هر بار بوت شدن سیستم را فعال می کنیم.
systemctl enable jenkins
می توانیم با دستور زیر نیز وضعیت نصب و فعالیت برنامه را بررسی کنیم.
systemctl status jenkins
کانفیگ فایروال
پس از نصب باید فایروال سیستم یا سرور را جهت دسترسی ماشین های خارجی به پورتال Jenkins تنظیم کنیم که کافیست دستورات زیر را اجرا کنیم.
firewall-cmd --permanent --add-port=8080/tcp
firewall-cmd --reload
راه اندازی Jenkins
با استفاده از رابط کاربری وب Jenkins می توان از این برنامه استفاده کرد اما باید توجه داشت که Jenkins به دلیل مسائل امنیتی، پسورد اولیه مربوط به راه اندازی را در فایل initialAdminPassword که در مسیر /var/lib/Jenkins/secrets/initialAdminPassword قرار دارد، قرار می دهد. با استفاده از دستور زیر می توان به این پسورد دسترسی داشت.
cat /var/lib/jenkins/secrets/initialAdminPassword
این پسورد را کپی کنید و سپس به مسیر http://IPaddress:8080 بروید. در این آدرس شما باید IP سرور خود را جایگزین کنید. سپس صفحه ای مشابه زیر برای شما نمایان می شود که در کادر Administrator password باید رمزی که از فایل initialAdminPassword کپی کردید را وارد کرده روی دکمه Continue کلیک کنید.
حال در مرحله Customize Jenkins باید شیوه نصب را انتخاب کنید. در صورتی که می خواهید پلاگین های دلخواه خود را نصب کنید، شیوه select plugins to install را انتخاب کنید در غیر این صورت می توانید با انتخاب حالت install suggested plugins، پلاگین های پیشنهادی برنامه را نصب کنید که پیشنهاد می کنیم همین حالت را انتخاب کنید.
پس از انتخاب شیوه نصب، منتظر باشید تا نصب پلاگین ها به طور کامل انجام شود.
حال باید یک کاربر ادمین برای Jenkins ایجاد کنیم و بر روی دکمه Save and Continue کلیک کنیم. همچنین شما می توانید با زدن دکمه Continue as admin بدون ساخت یک کاربر جدید، با دسترسی ادمین ادامه دهید.
در مرحله آخر باید در کادر مربوط به Jenkins URL، مسیر روت برای دسترسی به Jenkins را مشخص کرده و روی دکمه Save and Finish کلیک کنید.
در نهایت نصب و راه اندازی برنامه کامل می شود و با کلیک روی دکمه Start using Jenkins می توانیم به دسترسی و استفاده از Jenkins بپردازیم.
برای دسترسی به Jenkins از همان آدرس http://IPaddress:8080 و اطلاعاتی که برای ساخت کاربر ادمین وارد کردیم، استفاده می کنیم.
در اینجا به پایان آموزش نصب و کانفیگ Jenkins در CentOS از پرداز آی تی رسیدیم و امیدواریم این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته باشد و توانسته باشید به کمک این آموزش مراحل نصب، کانفیگ و راه اندازی ابزار Jenkins در سیستم عامل های CentOS 8 و CentOS 7 را به طور کامل انجام دهید.